Domů » zpravodajství Hej, Občané!, z.s. » z domova » Politika jedné Číny a její kritika

Politika jedné Číny a její kritika

Úno 25, 2016
Publikoval:
1965 přečtení
Čína a Taiwan (ostrov Formosa), resp. politika jedné Číny
je naprostým logickým vyústěním konce II. světové války a vnitročínského politického boje, který se přenesl na mezinárodní scénu je díky studené válce a nesmyslnému boji proti komunismu za každou cenu, kdy se Západ stavěl automaticky na druhou stranu ač byla často stejná možná dokonce ještě horší než ta „komunistická“.
Ostrov Formosa resp. Taiwan byl kolonií Japonska, nezávislost nikdy nedeklaroval, většina obyvatel se postavila v boji po boku Japonců. Ztráta území Japonska ve prospěch Číny je výsledkem prohry Japonska ve válce a Japonsko Formosu nepožaduje.
Na ostrov Formosu resp. Taiwan utekl gen. Čankajšek, po prohraném boji o moc s Maem, kdy je nutno říci, že jeho v praktiky si v ničem s Maem nezadaly, kolaboroval s okupanty (Japonci) a byl značně neoblíben u velké části obyvatel, pro čínský lid jejich souboj znamenal vyhánění čerta dáblem a nám evropanům nepřísluší jeho výsledek posuzovat.
Čankajšek se prohlásil na Formose vůdcem celé Číny, což samozřejmě nemělo vůbec žádnou logiku a proto se politice jedné Číny s vedením v Pekingu nelze vůbec divit, těžko bychom my akceptovali vládu kdesi třeba ve Francii, pokud nejsme okupováni cizí mocí. Čankajšek mohl možná vládnout Formóse, rozhodně, ale ne Číně, navíc jeho vláda na Formóse byla značně nedemokratická, tisíce jeho odpůrců bylo zabito a sta tisíce uvězněno.
My jako ČR nemáme vůbec žádný důvod stavět se na stranu gen. Čankajška a jeho věrných, zpochybňováním politiky jedné Číny se sídlem v Pekingu.